熱血時報 | 幫團結香港基金宣傳片錄旁白 劉德華力撐東大嶼填海計劃

幫團結香港基金宣傳片錄旁白 劉德華力撐東大嶼填海計劃



幫團結香港基金宣傳片錄旁白 劉德華力撐東大嶼填海計劃



由全國政協副主席、前特首董建華成立的團結香港基金,早前發表「強化東大嶼都會計劃」研究報告,倡議在香港島和大嶼山之間的中部水域,大規模填海2,200公頃,以容納70至110萬人口。該組織今日(10月2日)發放最新宣傳片段,硬銷東大嶼填海計劃,更找來天王劉德華錄旁白。

過往甚少就相關議題發聲的劉德華,提到香港現時面對困局,稱「當全世界向前行嘅時候,我哋香港又做緊咩?」,又反問「無限個社會問題,會唔會嚟自同一個基本問題?」,亦即是土地問題。

對於增加土地的方法,劉德華稱「喺坊間眾多建議裡面,我覺得東大嶼嘅大規模人工島方案,睇嚟係比較可取」。

雖然坊間有指填海「有排搞」,但劉德華認為不應因為時間問題猶豫,更指「相反只要值得做,就應該捉緊機會,馬上做」。

事實上,東大嶼填海計劃反應兩極,天文台前台長林超英就批評在海中心建人工島是「逆天行道」,因每次遇到颱風都可能遇上水浸,如果因此而要提高人工島的地平線,則需花費大量公帑。

(網上截圖)


作者
讀者回應
相關文章