《熱血政治》訪問系列 謝志峰:我係義無反顧嘅大中華膠

《熱血政治》訪問系列 謝志峰:我係義無反顧嘅大中華膠



昨日舉行的《城市論壇》,討論議題為「內地香港同祖共宗,求學旅遊怎教輕鬆?」期間主持謝志峰一句言論:「香港多普通話你咪學下囉!」,引起網民激烈反彈,陳雲更建議大家去信加拿大駐港總領事,投訴加拿大籍的謝志峰冒犯香港人。今日本台節目《熱血政治》主持黃洋達專訪謝志峰,謝直認自己為「大中華膠」,更認為只要有普選,香港人對粵普之爭自然沒有這麼敏感。

認同中港同祖同宗
謝志峰在接受訪問時,承認是他制訂昨日《城市論壇》的議題:「香港同大陸喺歷史文化上始終係同祖共宗。鴉片戰爭前,香港係中國地方,大家都係黃皮膚黑頭髮嘅人。我明白內地遊客多咗,令生活不便,加上爭取普選路上有諸多阻撓,加上近十年八載,生活質素下滑,不過我就仍然覺得中港係同祖共宗,所以起呢個題。」

黃洋達隨即指出:「鴉片戰爭之前,香港係屬於中國,但係嗰個係滿清嚟喎,依家呢個係中共喎。」於1962年由大陸移居澳門,再於一年後抵港的謝志峰就認為這樣不成問題:「朝代興替,並不改變我哋係中華民族、炎黃子孫嘅歷史。」

贊成普通話教中文
對於近期受到廣泛關注的「普教中」,謝志峰就認為語言最重要是實用性,更贊同以普通話教中文對寫作有幫助:「語言係生活上需要,邊樣嘢最方便你就用,對方明白及清楚係最重要嘅目標。我覺得要寫好中文,除咗要識廣東話之外,你仲要書面上嘅功夫,書面上嘅功夫最直接喺邊度訓練出嚟呢?就係普通話,因為普通話講到出嚟就寫到出嚟。」

黃洋達就覺得粵普之爭,並非單純因為香港人有怨氣:「我唔覺得係民眾嘅怨氣累積,需要搵一個出口,而係事實上喺政策嘅層面,我哋見到有一個消滅粵語嘅行動,而呢件事唔係只係出現喺香港,早兩年喺廣州就推廣緊。你會唔會對本土旗幟有妖魔化嘅引象?」

謝志峰認為只要針對性解決怨氣,文化衝突就可以淡化:「(普通話)已經咁普遍,有少少方言,咪俾佢囉,有乜所謂。(香港人)有冤屈我係覺得嘅,但係呢種冤屈要針對性解決,唔好將佢泛濫化。講到中國同香港唔同宗共祖,我就係意無反顧嘅大中華膠,覺得有問題。」其後他更將問題歸咎於政制方面: 「正正係我哋政制發展唔暢順,只要有普選,經濟政策對頭,香港人對粵普之爭就會冇咁敏感。」

不講廣東話沒所謂
黃洋達問:「假設如果有普選,大家都有錢賺,係咪大家都接受到將來立法,所有中小學用普通話教學,母語定為普通話,電視以普通話廣播?你覺得可唔可以接受?」

謝志峰:「語言係睇實用性,假如有種語言已經冇咗實用價值,自然會被淘汰。將來香港全面用普通話,我冇乜所謂。問題係當政者不適宜咁樣做,因為社會應該要包容。我接受到普通話,但唔代表粵語可以被受排擠。」

黃洋達就再重申本土派立場:「我哋唔認為係因為生活得唔如意,所以要搵一個發洩出口,我哋本質上認為粵語係需要保護,我哋立足點就係呢尐事本質上就係政治問題,但喺謝生角度嚟講,只要有普選,經濟順暢,民心歸順,粵語及正體字的正統性就係次要。」

真普選可淡化文化衝突
謝志峰最後再三強調語言的實用性:「你可以咁樣理解嘅,不管語字定係文字都好,最重要都係實用性,如果有實用性,當然要保存啦,但如果已經唔需要喇,佢會慢慢式微,就好似潮州話咁。我覺得當(廣東話)係一種文化,純粹要保存佢咁樣,咪等返文化人去做囉。最緊要政制行得通,其他爭議點就會微少少。」



延伸:
《熱血政治》第43集:大學補習班/殘體博士入學試/專訪謝志峰/聽眾狠批謝志峰
http://www.passiontimes.hk/?view=prog83&ep=43


讀者回應