熱血時報 | 貓貓有關節問題的處理方法

貓貓有關節問題的處理方法



貓貓有關節問題的處理方法

上回提到我家大小姐 Bridget 有關節老化問題,當日看完獸醫就已經找了 Samantha 和她溝通,對答內容如下: 

Samantha:Bridget係咪你響地下度便便?
Bridget:(感覺)尷尬、無語,唔想回應。
Samantha:係咪因為肚仔唔舒服,所以入唔到貓沙盤便便?
Bridget:(影像)Bridget進入沙盤,入左前腳,後腳提唔起跳入去。
Samantha:媽咪話佢理解你,叫你唔洗擔心腳仔。
Bridget:(說話)我冇擔心。
Samantha:媽咪發現唔係每次便便都在地上,媽媽亦看到 Bridget 都可以在沙盤裡面便便的,可以照番在沙盤內便便嗎?
Bridget:(說話)我盡量,有時冇力。
Samantha:咁換個矮尐沙盤得唔得?
Bridget:(說話)我都唔知得唔得,未試過。
Samantha:媽媽唔敢同你玩太多毛毛棒,因為怕影響你尐關節,怕你腳仔痛痛,你明白嗎?
Bridget:(說話)明白嘅,我有時都冇力玩。
Samantha:媽媽又知你腸胃麻麻,所以每次不可能吃太多貓糧,希望你明白媽媽用意。
Bridget:(說話)呢個就難接受尐,我真係想食吖嘛。
Samantha:媽媽擔心你尐腸胃喎。
Bridget:(說話)算啦,最近我都冇心機食咁多。
Samantha:媽媽話遲幾日將櫃上的貓樹移落地,等 Bridget 可以係貓樹挨下,媽媽都好愛你們,亦知道 Bridget 真係好乖。
Bridget:(說話)都好,唔洗我跳上跳落,我都唔係好想跳。
Samantha:媽媽不敢給 Bridget 吃太多,除咗因為你腸胃麻麻,又怕你太重會影響關節,你有冇唔開心?
Bridget:(說話)冇呀,我冇唔開心。
Samantha:咁頭先你話你冇心機食嘢,點解嘅?
Bridget:(說話)我都唔知,可能對腳冇力,沙盤都入唔到,好似好冇用咁,跳又跳唔到,我都唔知點解自己會咁樣。
Samantha:Bridget 對腳冇力係因為關節有尐退化,不過媽媽好錫你,媽媽會帶你去睇醫生,會做針灸,希望幫助Bridget,你要加油,唔好灰心,知道嗎?
Bridget:(說話)針灸係咩嚟架?
Samantha:針炙係幫助你腳仔,去你經常去間診所度針,媽媽會陪你,你唔洗驚,知道嗎?
Bridget:(說話)我唔驚,我知道媽媽好錫我,只要佢陪我,我乜都唔驚。

看完後真的忍不住想哭出來,大家姐真的很懂事乖巧。藉著這次的溝通也讓我了解多一點 Bridget 對自己的病的感覺,而我於家居方面也作了一點調整。

1)在貓廁所的入口增高一點
我家本身有兩個貓廁所,我於其中一個貓廁所的入口處放置了一個很矮的硬身紙盒,讓牠的後腳較容易進入,因為之前牠向傳心師提過,因為後腳入不到貓沙盤而只可無奈在貓沙盤外便便。另外,因為只是試驗性質,為進一步方便牠去廁所,我更在貓沙盤添置了一個很矮的貓沙盤(在雜貨店有售),以防牠最後仍入不到貓沙盤。



2)將其中一個貓樹移到地面
獸醫曾叮囑過,盡量不要讓牠做太多跳躍動作,以防牠受傷。但我怎可能長期把牠關在籠內不讓牠跳呢!貓最喜歡就是跳和上貓樹hea……我家有兩棟貓樹,有一棟已經是由地下去到天花板,這一棟就不能再有任何舉動了。另一棟貓樹約四尺左右高,本來是放置於櫃頂,現在會搬到地面,讓 Bridget 可以在貓樹底流連一下,也可以讓牠抓抓貓柱磨爪。

3)慎選關節炎補充品
市面上沒有貓吃的關節獸醫糧,所以貓貓只可吃關節補充品。寵物用的關節補充品種類並不多,所以有些主人會選吃人吃的關節補充品。不過無論你是吃那一種,都要照著適合的份量(根據貓貓體重)食用。如果早期(頭4至6個星期)明顯看到成效,接著的日子理應可減少補充品份量,這方面最好先和獸醫商討。

4)勿讓貓隻過肥
和人類一樣,有關節問題的貓隻要嚴格控制體重。因為貓貓一重,就會增長膝關節的負荷,進而影響活動能力。所以,此類貓隻可能要轉吃減肥糧或一些蛋白質不太高的貓糧,小食的脂肪含量較高,最好也可免則免。

5)遊玩時間適可而止
有些貓對玩具可能有很大反應,甚至會令貓凌空跳躍的話,就需要可免則免了。因為貓貓很容易因為跳躍動作而受傷。所以,遊玩時間絕對要適可而止。不是所有貓咪都適合玩毛毛棒,心臟病貓貓也不適宜。

下期會公開 Bridget 做針灸的經過,如果對這個題目有興趣的話,就不要錯過啦!


圖1:我叫雨雨,女,約1.5個月,全身靚靚虎紋,WHATSAPP  Manda Ho53183722


圖2: 我叫小花,約1歲,好乖好嗲架,WHATSAPP  Manda Ho53183722


圖3: 我叫群主,歲半,俾摸但唔太俾抱,要有尐耐性。WHATSAPP  Manda Ho53183722


圖4: 我叫黃小虎,歲半,希望大家唔好介意我眼仔咁樣,我好乖的。WHATSAPP  Manda Ho53183722


作者
讀者回應