熱血時報 | 忍唔住「3萬Thx」回應警察中招 民主黨小編修改貼文欲言又止

忍唔住「3萬Thx」回應警察中招 民主黨小編修改貼文欲言又止

忍唔住「3萬Thx」回應警察中招 民主黨小編修改貼文欲言又止


一名警員昨晚(2月20日)確診感染武漢肺炎,事件傳出之後網上隨即起哄,網上出現大量「3萬Thx」、「最緊要人有事」的留言,連泛民第一大黨都急不及待以相關留言表態,但最後卻欲言又止。

話說民主黨昨晚10時許,於官方Facebook專頁分享了48歲警員確診的報道,但卻被發現留言遭多次刪改。

民主黨貼文的第一個版本,留言為「3萬Thx」,之後加料落了「#最緊要人有事」及「#全球首宗人傳狗個案」兩個hashtag,及後又改成「人在做,天在看」。

至於最後的版本,就寫了「警察唔係應該絕對服從嘅咩?點解唔聽政府勸喻,避免出席多人嘅聚會啊?#自己申請#唔好連累無辜市民」。

似乎民主黨專頁的小編都有很多東西想表達。


讀者回應
相關文章