理性看待《鏡安法》:世上存在理性追星嗎?

理性看待《鏡安法》:世上存在理性追星嗎?


最近滿城熱烈討論的,不是國安法,而家唔知幾時通過嘅《鏡安法》。
大家熱烈討論鏡粉所為,好多人發表啲句界Key評論:其實Mirror冇問題吖,但係鏡粉就橫蠻霸道囉,又話粉絲行為,偶像埋單,鏡粉咁搞會趕客,云云。

但我想唱反調:
我覺得,做粉,就係咁㗎啦!

姜濤在Chill Club頒奬禮訓話其他11名Mirror成員,RubberBand嘅泥鯭於Facebook出Post批評姜濤,指姜濤仲駕勢過修哥攞終身成就奬,直指姜濤精神狀態有問題,叫佢唱好啲歌先搞小動作。
泥鯭因此觸犯《鏡安法》,馬上被鏡粉瘋狂出征圍攻!攻打到RubberBand公開道歉。
大眾鏡粉討論《鏡安法》猛於虎,又指鏡粉野蠻唔講道理,連累偶像,話佢哋嘅野蠻行為,會影響到Mirror形像。
放喺其他明星,這件事或許有討論空間,放在鏡仔身上,說鏡粉影響Mirror則完全講唔通!
要知道,沒有鏡粉沒有鏡仔!Mirror紅到現像級,唔係靠營運,唔係靠全民造星,唔係靠Viu,唔係靠花姐,係完全靠鏡粉出錢出力捧出嚟的!
鏡粉就是靠著野蠻的應援,將Mirror就冇人識,捧到紅透香港,成件事根本係一個奇蹟,而令呢個奇蹟發生,就係鏡粉嘅鬥志、士氣、恒心,你話呢啲係野蠻?咁你就要承認,Mirror就被呢份野蠻育成長大的,這是Mirror的奶水啊!

大家要搞清楚,是鏡粉育成Mirror的,他們不是Makerville捧出來的,因為先有Mirror才有Makerville,所以Makerville才是Mirror捧出來的。Mirror也不是ViuTV,花姐,魯庭暉捧出來的,是鏡粉直接捧出的。

看看Mirror背後的團隊,面對Mirror組團以來最大的衝擊,紅館演唱會冧Mon意外!這個團隊為Mirror做了什麼?
演唱會跌Mon,公司同經理人龜縮,交畀Mirror出嚟面對記者質問,歌手自己頂曬!
舞蹈員阿Mo畀個Mon壓到癱咗,佢女友So Ching終於頂唔順,宣佈退出Collar。
同樣,公司龜縮,經理人企喺旁邊,交畀Collar出嚟面對記者質問,歌手自己頂曬!Makerville整間公司上上下下,冇一個人值得出糧!

Mirror背後所謂的營運團隊,基本上只懂站在Mirror背後。
Mirror能夠依靠的,就是一往無前地喪撐Mirror的鏡粉!
鏡粉沒有大台,有前無後打死罷就,咁自然就係靠追星本能行事㗎啦,一旦有人踩到偶像,粉絲生態自然係群起護仔㗎啦!

因為佢哋勢力大,開始愈來愈多人被踩到,於是有人開始想同鏡粉做切割,咩人會想割蓆?當然係最鍾意割蓆嘅黃絲啦!

鏡粉之亂,各界人士開始討伐鏡粉行徑,其中黃絲最熱烈。
其中一個黃PAGE「懲罰師」提出大哉問:「幾時開始Mirror變成辨別敵我的一把尺?」
因為原來黃店經常被質疑,點解唔Share Mirror嘢?點解貼某個鏡仔海報?點解唔公平撐曬十二子?又會被指控「唔支持後生仔」、「助紂為虐支持對家CCTVB」。

到底幾時變成咁?幾時開始Mirror變成辨別敵我的一把尺?
呢個問題,不如由我嚟答吖:咪就係由你哋乜鳩都要分黃藍嗰一段開始㗎囉!

食店分黃藍,買衫分黃藍,睇戲分黃藍,聽歌分黃藍⋯⋯
既然「撐黃就要撐Mirror」,咁調返轉,自然係「撐Mirror先係撐黃」啦!
鏡粉咁樣要求,一啲錯都冇喎!
「姜濤不紅,天理不容」,呢句口號都係黃絲自己吹奏起來先㗎!既然係天理囉,仲邊有得拗㗎啫!

用追星嘅態度去投入政治社運,當然唔妥當啦!但而家鏡粉追捧偶像咋喎,追星就梗係狂熱㗎啦,有得要求人哋理性追星㗎咩?
前年,中國政府整肅網絡,「整頓網絡『飯圈』現像」,當時曾要求規管網絡粉絲的不理性行為,這是我唯一一次,見到有人要求「理性追星」。
沒想到,兩年時間不到,香港在這方面就追上大陸了,黃絲居然也跟著一起要求「理性追星」了。

相關節目:
【大香港早晨】第2405集:
泥鯭觸犯《鏡安法》慘被出慘被出征,鏡粉野蠻唔講道理?鏡粉就是靠這野蠻道理捧紅鏡仔!

【大香港早晨】第2405集:
So Ching退出Collar!Makerville事不關己繼續龜縮,記者會都要靠歌手去頂!

【大香港早晨】第2406集:
鏡黃之爭!幾時開始Mirror變成辨別敵我的一把尺?咪就係由乜鳩都分黃藍嗰時開始!



讀者回應
相關文章