2021十大笑死朕事件

2021十大笑死朕事件



第十位:
竹篙灣,鐵餅飯2021年中,政府還會把感染地區居民,整區整棟送進隔離營,結果一嚟就係隔離營爆集體食物中毒。隔離營伙食成討論焦點,當中最著名的,是看來可用作武器的「粟米鐵餅飯」。

當時大家還以為隔離生活跟大家還有距離,但今日香港住過隔離酒店的人,分分鐘多過未住過嘅。

第九位:
黃店出盤菜,黃絲嚐百草黃店是非花生不斷,有黃店鬥黃,有黃店畀手足偷錢(4個營業額7萬蚊),有黃店唔還錢但去贊助Tommy演唱會。但只有一樣野,係不變嘅,販售崇高理念,但不販售合格食物。

由年頭開始嘅盤菜風波,去到年尾,關於黃店膳食嘅投訴可謂冇停過,黃絲卻繼續排隊食,由此可以證明,佢地對「只食理念」嘅堅持似乎係真嘅。

第八位:
黃絲娛樂圈
Mirror點都係黃,林二汶上TVB即藍


黃藍大戰,蔓延到娛樂圈,黃絲要打擊藍色台TVB,就強行定性ViuTV係黃嘅,所以全民造星係黃,Mirror都係黃,就算代言麥當勞,ViuTV出廣告片呼籲投票支持完善選舉制度,都係黃。

因為佢地黃,所以會紅,黃絲是這樣認為。同樣邏輯,也套用在林二汶身上,因為她是全民造星評判,所以她是黃,所以黃絲捧佢,所以佢紅。

黃絲自覺捧紅了林二汶,所以林二汶上TVB是背叛,是要被討伐!被出征!

黃絲網民跟小粉紅網民,有時都幾難分。

第七位:
綁架菲傭、報失毒品
有狼性冇理性


2021年,犯罪事件增加了,可能是因為環境艱難,多咗人挺而走險,狼性顯現。

可惜,有狼性冇理性,烏龍犯罪層出不窮:綁架BB綁埋菲傭,收藏人質地點又近民居,綁架用的車子居然是借回來的。

有一宗是跟朋友合謀扮綁架,呃阿媽錢,卻只係呃三十萬。

有人運白粉被搶,結果走去報警,叫警察幫自己搶返毒品⋯⋯

第六位:
偏見書房嘅自由定價,得佢有自由


聲稱自由定價嘅偏見書房,多次因為不滿客人出價,嫌客人出價低,不接受交易不特止,仲要上網公審客人。

偏見書房嘅老土行徑,自然惹來網民公憤,惹起公憤後,居然想賴落熱狗搞事就算數,結果惹來更多不滿!

但偏見書房的老土行為,也帶來貢獻,因為見偏見書房咁小家,所以熱血時報都測試自由定價交易的效果,結果效果奇佳,買賣雙方皆大歡喜。

第五位:
華記正能量,專搞自己友


華記可能係今年最耀眼嘅藍絲,頻頻出笑料,先是開街站,幫721元朗白衫人伸冤,要求上訴!結果街站卻引出另一個白衫老伯,自稱當日有份打人,結果畀人拉埋。

然後華記又將組群改名做反林鄭連任大聯盟,結果畀藍絲同道圍攻,先急急改返做支持劉德華做特首大聯盟。

後來一單爭車位,退休警打死人事件,本來話封咪退隱嘅華記,又撲返出嚟,公告天下畀退休警打死嘅,其實係撐警支持者⋯⋯

有時你都好難分,華記到底黃定藍。

第四位:
蕾神長文連發,網絡文藝復興


王力宏與李靚蕾離婚,李靚蕾不滿王力宏只顧自己形象,於是接連出長文,揚露王力宏爛滾出軌的渣男罪行。呢件事最神奇之處,是蕾神單靠一支筆以一敵百,踢爆過程只靠文字,幾乎完全冇圖冇相冇片,在這個影像時代,居然單靠文字,掀起足足一星期的輿論巨浪,讓一眾網民夜夜追看長文,可謂「廿一世紀網絡文藝復興」。

第三位:
明就明,唔明就家明


黃絲政治KOL家明,掘起於2019年,靠配合引導黃絲情緒,愚弄大眾呃LIKE爭名氣。去到2021年,情緒化主導的政治話題,已經日漸減少,家明為咗維持流量,於是乜都要拉入政治議題。奧運期間,羽毛球手伍家朗因為身穿沒有區旗的黑衣,家明大讚有品味,當正伍家朗手足咁盛讚,結果引來建制派關注,迫他穿上不習慣的球衣,搞到輸波!家明瀨此一鑊,仍未收手,忽然走去批評人氣藝人193,話佢係IG搲粉絲送名牌禮物。這一著終於惹怒193粉絲,家明被屌到收皮,宣佈告別。

告別左幾左月,年都未過,又扮冇事復出!死唔斷氣咁!

第二位:
迫老母賣樓分身家,打國際線做革命家


2021年係移民年,大量人受不了香港政治氣壓移民。是去是留,各有選擇,但有些堅持要打國際線的黃絲,卻覺得移民是責任,留在香港的是懦弱,《十年》的導演歐文傑,更加指「坐監係另一種逃避」!
有啲移咗民嘅政治領袖,就喺外國叫香港手足捐款養佢,佢就喺海外動員香港手足行動,叫香港手足投白票廢票,然後畀人拉。

更加有人,為咗可以移民,拆屋迫阿媽賣樓分身家,等佢可以移民去做革命家。

第一位:
陶大宇:倒轉地球


今年,唯一一單笑料,不涉政治,不涉瘟疫,不涉經濟,完全係得啖笑,仲可以跟住唱!

笑死朕第572集:2021十大笑死朕事件
http://www.passiontimes.hk/prog/5/572


讀者回應
相關文章